03. Elágazások

Az elágazás vezérlő utatsítások segítségével a változók vagy objektum-tulajdoságok kiértékelése után más-más utasításcsoportokat hajthatunk végre. A kiértékelést az összehasonlító és logikai operátorokkal végezzük el. A Visual Basic szelekciós parancsai az If és a Select.



If... Then... Else elágazás

Ezzel az elágazással logikai kifejezések segítségével kiértékelhetjük a feldolgozás alatt álló változókat. A logikai kifejezések eredménye True vagy False lehet. Attól függően, hogy mi lett a logikai kifejezés értéke, más-más utasításcsoportot hajthatunk végre.

If kifejezés Then
Utasítás1
Utasítás2
...
Else
Utasítás3
Utasítás4
...
End If

Select Case szelekció

Visual Basic for Application másik elágazást végrehajtó utasítása a Select. Ebben az utasításban egyetlen kifejezést vizsgálunk, és annak értékétől függően ágazunk el a programban. Az elágazás első sorába írjuk le azt a kifejezést, amelyet vizsgálunk. A Case utasítások mögé pedig azt, hogy a kifejezés milyen értéke esetén kell belépni az elágazásba. A Select Case szerkezetet a következő módon kell leírnunk:

Select Case kifejezés
Case Érték1
Utasítás1
Utasítás2
Case Érték2
Utasítás3
Utasítás4
...
Case ÉrtékN
Utasítás5
Utasítás6
Case Else
Utasítás7
Utasítás8
End Select

A Visual Basic végiglépked a Case sorokon és összehasonlítja a kifejezés pillanatnyi értékét a Case mögé írt értékkel. Ha a kifejezés értéke egyezik a Case mögé írt értékkel, akkor belép az elágazásba, ha nem tovább lép a következő vizsgálatra. Ha a vizsgálat során egyetlen feltétel sem teljesült, akkor a Case Else ágába írt utasításokat végzi el a program. A Case Else ág elhagyható. Hasonlóan az If szelekcióhoz, most is csak egy ágba lépünk be. Vagyis azt az ágat hajtjuk végre, ahol előbb találunk egyezést.

Címkék: Excel Programozás VBA Makró

A bejegyzés trackback címe:

https://zsmaster.blog.hu/api/trackback/id/tr594744386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása